Lang leve bier, Brugge en België!

Driekwart van de Vlamingen is trots om Belg te zijn. Verantwoordelijk voor zoveel nationale trots zijn ons bier, onze steden - met Brugge op kop - en onze keuken. België barst? Nee, België eet en drinkt!

In tegenstelling tot onze buren in het noorden en zuiden, en eigenlijk ook die in het oosten en westen - soit, iedereen buiten Luxemburgers - staan Belgen niet geboekstaafd als chauvinisten. En Vlamingen nog minder.

In het kader van de nationale feestdag vorige maand, wilden we toch eens polsen hoe dat zit met onze nationale trots. Uit onze steekproef blijkt dat 75% van de Vlamingen trots is op zijn vaderland. Opvallend: de vrouwen zijn patriottischer dan de mannen. En de twintigers en jonge dertigers zijn minder trots dan de andere generaties.

Vlamingen zijn nog altijd bourgondiërs: ons bier en onze keuken maken ons trots op België.

Nathalie Bekx, trendonderzoekster en CEO Trendhuis

“Ik ben trots op België”


We zijn nog steeds bourgondiërs

Het was te denken! We zijn het meest trots op onze bieren. Kan ook moeilijk anders, met zoveel heerlijke variëteiten qua pils, trappist, abdijbier, dubbels, tripels, lambiek …

En bourgondisch als de Vlaming is, prijkt eten op de derde plaats. Onze identiteit en imago sluiten hier toch bij elkaar aan dus. Want vraag een buitenlander wat hij over België weet, en het antwoord zal geheid de woorden bier, frieten, chocolade en wafels bevatten. ‘Hellhole’ of ‘great city’ passeren ook wel eens de revue, maar dan vooral als we het aan die erg welingelichte Amerikanen vragen natuurlijk.

We eten zo graag en zo veel dat we, volgens een groot onderzoek naar de eetgewoonten in 187 landen, tot het derde meest ongezonde land ter wereld behoren. Puur op consumptie van calorieën zijn we - na de Oostenrijkers - zelfs wereldwijde koplopers. Het moet allemaal maar zo lekker niet zijn, zeker?

Terug naar onze andere fierheden: ook onze steden doen het erg goed, ze prijken zowaar op de tweede plaats. Verderop in dit artikel lees je er alles over. Ons onderwijs, onze kunstenaars, onze sporters en onze muziekartiesten vervolledigen de top 7.


“Waar ben je trots op?”


Het zijn vooral mannen en 20-35-jarigen die maken dat bier ons Belgisch hartje sneller doen kloppen. Vrouwen en senioren zetten daarentegen onze steden op de eerste plaats.

Mannen

Vrouwen

20-35 jaar

36-50 jaar

61-65 jaar

65+ jaar


Lees meer:


Brugge die scone

De mooiste stad, dat is Brugge, zo zegt een Vlaming op de drie. Niet alleen de Chinezen en Japanners zijn dus verzot op ons bekendste erfgoed! Kleine kanttekening hierbij: hoe ouder de Vlaming, hoe groter de liefde voor Brugge. Brugge, Gent en Antwerpen maken bij elke generatie de top 3 uit.

Gent doet het bijna even goed als Brugge: bijna drie op de tien Vlamingen geven hun stem aan de stad van de stroppendragers. Bij de 20-35-jarigen scoort de stad het beste.

‘Hoge scores voor parkings’, denken ze in Antwerpen. ’t Stad staat echter pas op de derde plaats. Oe kan da naa?!

Op enige afstand volgen de knappe centrumsteden Leuven en Mechelen. Ze eindigen dus nog voor Brussel! Want als het op steden aankomt, laten onze respondenten toch eerder hun Vlaams dan hun Belgisch hart spreken. Waalse steden zoals Bergen (0,9%), Namen (0,6%), Luik (0,3%) en Aarlen (0,1%) kunnen ons blijkbaar niet bekoren.


“Wat vind je de mooiste Belgische stad?”


20-35 jaar

36-50 jaar

51-65 jaar

65+ jaar


10 weetjes over België

  1. Geen enkele stad telt meer diplomaten dan Brussel: het gaat om 5.400 (cijfer uit 2014). Washington DC staat op de tweede plaats met ca. 3.000.
  2. We hebben het hoogste aantal kastelen per vierkante kilometer.
  3. De eerste internationale voetbalmatch werd in 1904 in Ukkel gespeeld. Een 3-3 gelijkspel tegen Frankrijk.
  4. België en Spanje zijn de enige landen met twee levende koningen. Koning Albert behield zijn titel na zijn troonsafstand.
  5. Brussels International Airport is het grootste chocoladeverkooppunt ter wereld.
  6. België produceert jaarlijks 220.000 ton chocolade.
  7. De Belgische kusttram rijdt op de langste tramlijn (68 km) ter wereld.
  8. We zijn het eerste land met een Eerste Minister die openlijk homo is, Elio Di Rupo.
  9. België leverde het uranium voor de bom die de VS op Hiroshima gooide. Het uranium kwam uit de toenmalige kolonie Congo.
  10. “Fallen Astronaut” door de Belgische artiest Paul Van Hoeydonck is het enige kunstwerk op de maan.

Met dank aan https://wonderfulwanderings.com/nl/weetjes-belgie/ en visit.brussels.


Over deze studie

Sinds 2005 houdt Trendhuis de vinger aan de pols bij de Belgen. Vanaf nu doen we dat onder meer via maandelijkse studies bij een duizendtal Vlamingen. De resultaten lees je hier. Aan de studie ‘Trots op België’ werkten 849 Vlamingen mee.

e-max.it: your social media marketing partner

Wil je meedoen aan toekomstig onderzoek? klick hier

{ BreezingForms : Trendbarometer }